Onder antifouling verstaan we een breed aantal maatregelen dat genomen kan worden om de hechting van micro-organismen, maar ook algen en mosselen aan de romp van een schip te voorkomen. Onder water is een schip kwetsbaar. Aanslag vormt zich op natuurlijke wijze na verloop van tijd. De ophoping van organisch materiaal wordt ook wel biologische aanslag genoemd. Antifouling zorgt ervoor dat vaarwater gezond en schoon blijft. Kies je voor antifouling van Finsulate, dan kies je voor een effectieve en milieuvriendelijke methode vrij van gif. Je bespaart niet alleen het milieu, maar ook tijd en geld. De bewezen duurzame methode kan op zo’n beetje elk type schip worden toegepast. De specialist in kwestie biedt een levensduur van ten minste 5 jaar. Wat houdt deze wondermethode dan toch precies in?

Traditionele vormen van antifouling
Kies je voor een traditionele vorm van antifoulingverf dan wordt de aangroei van algen, mosselen en andere micro-organismen tegengegaan door zwaar gif in te zetten. De methode is effectief, maar ook extreem schadelijk voor het milieu, het zeewater en in sommige gevallen je eigen gezondheid. Welke chemicaliën er ook in het giftige mengsel gebruikt worden, de antifoulinglaag heeft altijd een korte levensduur. Bovendien zijn de prestaties minimaal bij een schip dat veel voor anker ligt. Moedwillig gif lozen mag vandaag de dag geen optie zijn. Gelukkig kan antifouling vandaag de dag ook op duurzame wijze gerealiseerd worden.

De nieuwe, duurzame manier van antifouling
Als je een schoon schip niet beschermt met antifouling, is biologische aangroei in korte tijd een feit. Mosselen, algen, maar ook micro-organismen worden aangetrokken door de romp met zijn fraaie rondingen en gaan zich er onherroepelijk aan hechten. Hierboven genoemde professional maakt gebruik van een ‘techniek’ die in de natuur overal wordt toegepast als afweermechanisme: stekeltjes. Het is niet voor niets dat zee-egels vrij blijven van aangroei. Landegels zijn ook zo goed als onkwetsbaar voor roofdieren (helaas niet voor auto’s) als ze hun kop en poten intrekken en zich in hun ragebol van naalden verschuilen. Door een folie met stekeltjes aan te brengen, kunnen micro-organismen, algen en mosselen zich vrijwel nergens hechten – uitsluitend op de top van de stekels, maar dit biedt geen houvast in het water. Ga maar na: jij slaapt ook niet graag op een spijkerbed. Een goed matras is zacht en glad.

De voordelen van stekeltjesfolie
Allereerst is deze methode niet schadelijk voor het milieu of je gezondheid. Bovendien is de stekelmethode zowel effectief als het schip vaart of als ze stilligt in het water. Er wordt een levensduur van minstens vijf jaar gegarandeerd. In die periode heb je bovendien minimale onderhoudskosten.

#

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *