Veiligheidscoördinatie is een verplicht onderdeel van elke nieuwbouw of renovatie. De veiligheidscoördinator zorgt ervoor dat alles op de werf veilig verloopt. Het risico op werfongevallen verkleint en uw project verloopt vlotter. Vooral bij een renovatie, waarbij men vaker zelf de handen uit de mouwen steekt, kan veiligheidscoördinatie echt het verschil maken. Lees hier wat een veiligheidscoördinator tijdens een renovatie voor u kan betekenen.
Wat doet een veiligheidscoördinator precies?
De taak van een veiligheidscoördinator tijdens een renovatie, maar ook bij een nieuwbouw, is de veiligheid verzekeren. Het doel is dat de werken in veilige omstandigheden verlopen en dat het risico op arbeidsongevallen op en rond de werf zo klein mogelijk is.
Er zijn twee fases waarin een veiligheidscoördinator u bijstaat: in ontwerpfase en tijdens de uitvoering van de werken.
Veiligheidscoördinatie voor het ontwerp
In deze fase bestudeert de veiligheidscoördinator nauwkeurig de plannen. Hij bekijkt waar potentiële risico’s schuilen en welke preventiemaatregelen er moeten komen. Die risico’s worden genoteerd in het veiligheids- en gezondheidsplan (VGP).
Veiligheidscoördinatie tijdens de renovatie
Terwijl de werken in uitvoering zijn, zal de veiligheidscoördinator geregeld de werf bezoeken. Tijdens die bezoeken controleert hij of alles verloopt volgens het opgestelde veiligheids- en gezondheidsplan. De aanwezigheid van de coördinator is met name belangrijk op momenten waarop in planfase een risico werd gevonden.
Wie mag de veiligheidscoördinatie tijdens een renovatie doen?
De veiligheidscoördinatie tijdens een renovatie of bij een nieuwbouw kan uitgevoerd worden door een architect of externe veiligheidscoördinator.
In ontwerpfase voert de architect zelf de veiligheidscoördinatie uit of hij stelt iemand aan. In uitvoering duidt de bouwheer-opdrachtgever de veiligheidscoördinator aan wanneer meerdere aannemers bij het project betrokken zijn.
Dat hangt ook af van de grootte van uw project. Is uw werf kleiner dan 500 m2? Dan kan een aannemer zelf de veiligheidscoördinatie uitvoeren. Bij een werf vanaf 500 m2 stelt de opdrachtgever een gecertificeerde veiligheidscoördinator aan.
Een gecertificeerde, goed opgeleide veiligheidscoördinator is een must om uw werf en project zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Ga zeker na of de veiligheidscoördinator beschikt over alle attesten en verzekeringen om zijn taak correct en conform te kunnen uitvoeren.
Wat als er geen veiligheidscoördinator is?
Veiligheidscoördinatie is verplicht wanneer er twee of meer aannemers in eenzelfde periode aan uw project werken, ook wanneer ze nooit samen op de werf zijn.
Wanneer u geen veiligheidscoördinator aanstelt en er een ongeval op de werf gebeurt, zijn de straffen niet min. Zo kunt u tot een jaar gevangenisstraf krijgen en een boete van 5.000 tot 10.000 euro.
Het kan zijn dat de werken worden uitgevoerd door één aannemer. In dat geval is een veiligheidscoördinator niet verplicht. Werkt die aannemer met onderaannemers, dan moet er tòch een veiligheidscoördinator zijn.
In de praktijk is een veiligheidscoördinator tijdens vrijwel elke renovatie en nieuwbouw verplicht.
Hoeveel kost veiligheidscoördinatie?
Dat hangt sterk af van heel wat factoren met betrekking tot uw project.
- Gaat het om nieuwbouw of renovatie?
- Hoe groot is uw project?
- Hoe complex zijn de werken?
- Hoe lang duren de werken?
Veiligheidscoördinatie tijdens een energetische renovatie of bij een nieuwbouw kost meer dan voor een kleinere verbouwing.
Als u wil weten hoeveel veiligheidscoördinatie voor uw specifieke project kost, vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo krijgt u een gerichte prijs en professioneel advies.
Veiligheidscoördinatie tijdens uw renovatie of bouwproject?
Bent u op zoek naar een professionele veiligheidscoördinator tijdens uw renovatie? Vinco Engineering is gespecialiseerd in residentiële en niet-residentiële projecten.
We zetten onze ervaring en knowhow in voor een veilig verloop van uw project. Kwaliteit staat voorop, net als transparante communicatie en een snelle service.
Bij Vinco Engineering kunt u ook terecht voor de stabiliteitsstudie, EPB-verslaggeving en het keuren van riolering en elektriciteit. Neem contact op voor veiligheidscoördinatie voor uw project of om een totaalpakket te bespreken.
No responses yet